Recept
Att hitta på mat att laga i en familj med en vegetarian, en diabetiker, två kräsna barn och två stressade föräldrar är sällan enkelt eller inspirerande. Ofta blir det enkla utvägar; bacon, falukorv, pasta. Här följer en del recept som jag lagat bara som min egen "hobby"...och kanske inte som en del av familjens överlevnad.
SYLT
Jag upptäckte glädjen i att göra sylt i höstas. Varje sensommar drabbas jag av en stark samlarinstinkt när jag på något sätt intuitivt förnimmer att naturens skafferi står vidöppet. Men länge har jag inte lyckats göra så mycket av denna lust. Att göra sylt känns som en aha-upplevelse. Många trivsamma moment: att skörda, att röra ihop, att fylla fina burkar och sen gärna ge bort dem.
Med syltsocker och en laddning glasburkar till hands är det enkelt att improvisera. På internet finns massor av inspiration. Medan jag kokar sylten brukar jag sterilisera burkar och lock i 100 grader i ugnen ca fem minuter.
Aroniasylt
Aronia är ett bär jag inte tidigare upptäckt. Buskar med bär växer runt lekstugan i radhusområdet. På våren blommar det fint och på hösten får det vackra färger. De svarta bären mognar redan i slutet av sommaren och kan plockas in till sent in på hösten. Eftersom bären inte är ätliga råa har de mest använts av barnen för att göra färgglada "soppor" i lekstugan.
Det sägs att bären gärna ska vara frostbitna, alternativt ha legat i frysen. Tyckte inte att det blev så stor skillnad.
Gjorde varianter av detta recept:
- 1 kg aroniabär
- 3 dl vatten
- 500 g syltsocker
Koka bär vatten och eventuell smaksättning i 20-30 minuter.
Tillsätt syltocker och koka ytterligare ett par minuter.
Häll upp i varma rengjorda burkar och förslut.
Som smaksättning har jag prövat vaniljstång och stjärnanis eller rom. Utan smaksättning är det också gott. Sylten funkar till frukostgröten, men gör sig kanske bäst till ostkaka eller glass.
Rönnbärssylt
I år var det ett rönnbärsår och jag kunde bara inte hejda mina samlarinstinkter. Snabbt att plocka, men lite pill att rensa. Upptäckte att man helst vill ha stora, djupröda bär som ännu inte fått en massa svarta fläckar.
Rönnbärssylten smakar som man kanske kan vänta sig, men visade sig lite oväntat att vara helt fantastisk till halloumi.
Även dessa bär ska bli mindre kärva efter frost eller frys.
- 1,5 liter rönnbär
- 500 gram syltsocker
- 2 dl vatten
Koka allt i ca 10 min och häll på burkar.
Jag gjorde även en variant med en blandning av rönnbär och äpple som användes som marmelad. Uppskattat!
Äppelmos
För oss som börjar varje dag med havregrynsgröt går det åt mycket äppelmos. Detta mos blev uppskattat av alla. Världens bästa redskap i sammanhanget är Clas Ohlsons äppelsvarv!
- 1,5 kg äpplen (skalade och urkärnade)
- 1 dl vatten
- 500 g syltsocker
- lite pressad citron
- Gärna kanel
Koka på svag värme ca 20 minuter. Mixa slätt och häll på burk.
Grön tomatmarmelad
En anledning att inte få panik över att tomaterna inte vill mogna.
- 1 kg tomater
- 1 dl vatten
- 500 g syltsocker
- Lite citron och lite ingefära
Koka på svag värme längre än vad man kan tro, tills tomaterna mosats och allt har en marmeladkonsistens. Tag en liten sked i ett glas och sätt in i kylen en stund så kan man kolla av konsistensen. Mums till kex och ost.
Slånbärsgele
Slånbär växer lite överallt, när man väl fått upp ögonen. Efter att ha läst i en gammak receptbok slängde jag min tidiga skörd och inväntade november och en gnutta frost. Eftersom saft inte funkar så bra ihop med diabetes gjorde jag gele av saften med hjälp av Gelesocker Multi. Det ger gele av vilken vätska som helst på 2 minuter. Har även gjort myntagele med detta väldigt enkelt.
- 1 liter slånbär
- 7,5 dl vatten
Koka upp vatten och häll över bären. Låt stå till nästa dag.
Sila av saften, koka upp den och häll den över bären igen. Låt stå till nästa dag.
Upprepa ytterligare 1-2 ggr.
Koka upp den avrunna saften med rätt mängd gelesocker enligt förpackningen. Häll upp på burkar.
Lite annat smått och gott
Fröknäcke
En ny favorit. Så enkelt och snabbt och gott. Till marmeladerna ovan eller som snacks.
Grundrecept, två plåtar
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 0,75 dl linfrön (just dessa hjälper till att binda ihop degen)
- kanske en skvätt av lite andra goda frön, tex sesam eller valmo
- 4 dl av något bindande sädeslag. Havregryn fungerar bra, kan blandas med en del rågmjöl tex. Majsmjöl ska gå bra. Eller en blandning av dessa.
- Lite salt
- 1 dl olivolja
- 5 dl kokande vatten
Rör ihop. När man hält över det kokande vattnet blir det hela som en gröt som gärna kan stå till sig lite och svälla. Ju lösare gröt, desto lättare att få tunna bröd, men inte för löst.
Kleta ut över två plåtar (bakplåtspapper). Kan ta en liten stund att kleta klart.
In i ugnen i ca 175 grader (har varmluftsugn) i ca en timme.
Smaksätt gärna med något fint. Flingsalt är basic. Rosmarin kan piffa till det. Pepparkakskryddor var ingen höjdare. Kryddorna kan blandas i från början eller strös ovanpå efter halva ugnstiden.
Sallad med solros och granat
Varianter på denna sallad gör att jag överlever när barnen helst äter pasta och korv varje dag. Då äter jag pasta och varianter av denna sallad.
- Granatäpplekärnor (det moment som tar längst tid är att pilla ut dessa)
- Haricot verts
- Kanske lite grönsallad och eventuellt gurka
- Solrosfrön
Koka bönorna en kortis. Rosta solrosfröna med en skvätt olivolja och salt, dvs stek detta en liten stund tills fröna fått färg. Blanda alles och ät gärna fes-ljummet. Strö lite flingsalt på toppen.